Mambo’o D27

Mambo’o D27 (°Angola, 1990) is de artiestennaam van Neves Zola Sebastio. Op jonge leeftijd ontvluchtte hij samen met zijn moeder zijn door oorlog geteisterd geboorteland en trok naar Congo. In precaire omstandigheden hield hij zich staande en begon als autodidact te schilderen. Later studeerde hij aan l’École des Beaux-Arts de Kinshasa en kwam in contact met gevierde artiesten als Moké fils en Chérie Chérin. In 2018 lukte het hem te emigreren naar Frankrijk waar hij bij het schilderen zijn persoonlijke stijl verder ontwikkelde. Zijn werk werd in Parijs opgemerkt; hij kreeg een beurs toegewezen en trad toe tot ‘l’atelier des artistes en exil’. Momenteel geeft hij kunstonderricht in de stadsscholen van Grigny en zet hij zich in voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Zijn stijl is mede bepaald door de Congolese Peinture Populaire, getuige het narratieve karakter, de felle en contrasterende kleuren, de mix van taferelen uit het dagdagelijkse leven met visionaire denkbeelden en surrealistische voorstellingen. Daarnaast schildert hij (stukken van) rasters of QR-codes als contrastfiguren op zijn doeken, hiermee verwijzend naar de digitalisering van de samenleving. Hij wil de toeschouwer aantrekken en in de war brengen, hem confronteren met felkleurige realistische beelden doorsneden van een abstracte lineatie. Ook de figuratie werkt aangrijpend, zo portretteert hij kinderen naast machinegeweren, hij plaatst tentenkampen tussen luxeflats. Onderwerpen geven aanstoot: mensen hangen aan vliegtuigen en springen op rijdende treinen.

Het werk van Mombo’o D27 is door en door autobiografisch. Hij schetst zíjn leven: de omzwervingen van de Afrikaanse vluchteling, het trauma van het oorlogsverleden, de verschrikkingen van de migratie, het overleven in exil, de identiteitscrisis in een vreemd land. Hij evoceert onrust en angst.

Mombo’o D27 exposeerde in Parijs, Dijon, Clairvaux, Besançon.

Gallery

Contact us for more information

Try Out Art - ©2023
Sulferbergstraat 2, 8954 Westouter

BE0675.109.013
057 44 64 21