Cheri Cherin

Chérie Chérin

Chérie Chérin (°Kinshasa, 1955), geboren als Joseph Kikonda, begon op vroege leeftijd te schilderen en werd op school aangemoedigd om er zich verder in te bekwamen. Aan de Académie des Beaux-Arts de Kinshasa volgde hij echter de opleiding keramiek. Na de voltooiing van zijn studie keerde hij terug naar zijn oude liefde, hij legde zich volledig toe op het schilderen en werd één van de voortrekkers van de Congolese Peinture Populaire. Als artiestennaam koos hij het acroniem ‘Chérin’, wat staat voor: ‘Créateur - Hors série - Expressionniste - Remarquable - Inégalable - Naturaliste’. Hij sloot zich aan bij ‘La Sape’ (La Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes), een jongerenbeweging gegangmaakt door de beroemde muzikant Papa Wemba. Les Sapeurs kleden zich in stijlvolle pakken, ze gedragen zich wellevend en respectvol en maken het statement dat armmoedige leefomstandigheden een elegante levensstijl niet in de weg staan. In hun opvattingen pleiten ze voor democratische beginselen en veruitwendigen een aanstekelijk optimisme.

Chérie Chérin is de chroniqueur van het alledaagse leven in Kinshasa. Daartoe hanteert hij een narratieve en figuratieve stijl. In felle kleuren en met zich sterk afzettende contouren geeft hij het drukke stadsleven weer, de bedrijvigheid in de straten, de bezigheden van de bewoners. Bijwijlen versterken humor en politieke satire de thematiek of boodschap. Chérie Chérin schildert een samenleving die zich opricht, verheft en bereddert, hij portretteert de mensen met een gevoel van verbondenheid en sympathie. Of zoals hij het zelf verwoordt: “L’artiste peintre populaire, dans un pays émergent comme la RDC, a l’obligation morale de véhiculer à travers ses œuvres, un message d’espoir, d’amour et de joie.”

Chérie Chérin geniet grote internationale erkenning. Werk van hem werd opgenomen in La Fondation Cartier en La Collezione Pigozzi. Hij exposeerde o.m. in Parijs, Brussel, Rome, Londen, Bilbao, Düsseldorf, Stockholm, Marrakesh, Beiroet, Moskou, Tokio.

Gallery

Contact us for more information

Try Out Art - ©2023
Sulferbergstraat 2, 8954 Westouter

BE0675.109.013
057 44 64 21