Bers Grandsinge

Bers Grandsinge (°Ipamu RDC, 1955), is de artiestennaam van Jean-Pierre Bers Mbalaka. Na zijn studies aan de Académie des Beaux-Arts de Kinshasa verlangde hij ernaar zijn horizon te verruimen. Hij reisde door Afrika en in 1985 trok hij naar New York waar hij in de kunstenaarsscene Jean-Michel Basquiat ontmoette. Zij onderhielden zich over wijsgerige onderwerpen: het wezen van de mens, de evolutie van het zijn, de betekenis en invloed van de Afrikaanse eigenheid. Basquiat noemde Bers vriendschappelijk ‘Grandsinge’, zinspelend op diens inzicht en intelligentie. Meteen had Bers zijn artiestennaam en hij verliet New York met een rijkere artistieke visie. Hij belandde in Brussel. Zijn eerste expositie in de Galerie Hutse te Jette werd een succes. Andere tentoonstellingen volgden spoedig. Zijn werk kreeg erkenning en Bers Grandsinge vestigde zich als eerste hedendaagse Congolese kunstenaar in Europa.

Centraal in zijn werk staat de mens die een constante mutatie ondergaat in een permanent evoluerende wereld. Daartoe ontwikkelde hij een stijl waarin de afzonderlijke afbeeldingen en voorstellingen lijken te vervloeien en in voortgaande beweging blijven. De zachte kleuren vertonen een weerkaatsende glans als worden ze door een zwakke lichtbron beschenen. Kleurvlakken sluiten harmonisch en teder aan. Het gebruik van polyurethaan trekt minieme barstjes in de verflaag en evoceert beweging en levendigheid. Bers Grandsinge schildert zijn personages in vooraanzicht op een bevreemdende, intimistische wijze of integreert hun beeltenis in een strakke en beladen compositie. Daarnaast maakt hij figuratieve doeken waarin hij de personages in een rituele dans groepeert en de vorm van hun silhouetten ontleent aan de traditionele Afrikaanse beeldhouwkunst. Ook houdt hij er van om naar actuele gebeurtenissen te verwijzen en een futuristische leefwereld te creëren.

Internationaal is Bers Grandsinge een kunstenaar van aanzien. Hij exposeerde in België, Congo, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, USA, Senegal.

Gallery

Contact us for more information

Try Out Art - ©2023
Sulferbergstraat 2, 8954 Westouter

BE0675.109.013
057 44 64 21