Bachristian Badibanga

Christian Badibanga (°Kinshasa, 1987), bijgenaamd “Ba”, studeerde schilderkunst aan de Académie des Beaux-arts van Kinshasa. Daarnaast frequenteerde hij het atelier van zijn oom, de beeldhouwer Freddy Tsimba, bekend van zijn assemblages bestaande uit machetes en kogelhulzen. “Ba” groeide op in de volksbuurten van Kinshasa, de hoofdstad van een door oorlog en armoede geteisterd Congo.

Bij het schilderen zag hij zich genoodzaakt de schoolse regels van het academisme de rug toe te keren om expressie te geven aan zijn door engagement bijgestuurde waarnemingen en inzichten. Zodoende ontwikkelde hij een hoogst persoonlijke en direct herkenbare stijl. “Ba” schildert met koffie, lijm en olie, hij naait knopen op zijn doeken. In zijn composities neemt de antropoïde gestalte met uitvergroot oog, met aangedikte armen en handen, een centrale plaats in. Zwarte vlakken verstoten de bruine walm, lijnen doorklieven de wemeling. Een spaarzaam kleurig detail boort zich door de dreigende donkerte. Het reliëf en de aaneenrijging van de opgenaaide knopen verlevendigen de starre ordening.

Vasthoudend aan zijn roots bereikt “Ba” een universele expressie; hij evoceert hoe uitingen van menselijkheid zich in een duistere leefwereld blijven manifesteren. Hij brengt hulde aan het individu dat zich uit eigen kracht heropricht, dat in een gehavende samenleving er alsnog in slaagt om waardigheid uit te stralen.

Gallery

Contact us for more information

Try Out Art - ©2023
Sulferbergstraat 2, 8954 Westouter

BE0675.109.013
057 44 64 21